HajBaj Teszt

Kevés az időd, de szeretnéd tudni mi baja a hajadnak, akkor
Töltsd ki a HajBaj Tesztet! Hullik a hajad?

Hajgyógyász kereső!

Hajgyógyászra van szükséged?

Hajgyógyászra van szükséged?

Hajproblémád van?

Bemutatom a HajBaj.hu weboldalt, mint hajproblémával foglalkozó oldalt! Itt megtalálsz minden információt, amire szükséged lehet.

Sőt, HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ résszel is rendelkezik.

Segíteni szeretnél az embereknek, akkor csatlakozz partnerként!

Ezen a lapon még szó esik az Egészséges Táplálkozásról is. Szervezetünk elsavasodásáról, lerakódott méreganyagokról, és annak megszüntetésének a lehetőségekről.

Érdemes átnézned hozzám!

Felíratkozás

Személyre szóló tanácsadás

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Adataidat bizalmasan kezelem.

Zsíros korpa (seborrheás dermatitis)

2009.03.04. 10:00 :: Szabóné Nemes Ágnes

A hajas fejbőrön számos kórokozó képes megtelepedni és fertőzést okozni. A fejbőr korpásodása is a különböző fertőzések tünete lehet. Alapvetően kétféle korpát különböztetünk meg, száraz korpát és zsíros korpát.

 A száraz korpa gombás fertőzés következményeként alakul ki. A zsíros korpa a fejbőr bakteriális fertőzésének következménye. A klasszikus, hajból kihulló, szürkésfehér korpa, amely elsősorban esztétikai problémákat okoz, általában a gombás fertőzés eredménye. A köznyelvben elterjedt szokás, hogy minden a hajból kihulló fehér elváltozást az eredetétől függetlenül korpának nevezünk. Gyakran a fejbőr egyes hámlásos betegségei is a száraz korpához hasonló tüneteket okoznak. A gombaellenes kezelésre nem reagáló korpásodások hátterében mindig fel kell, hogy merüljön a hámlásos fejbőrbetegségek gyanúja, amely esetén a hajas fejbőr vizsgálata javasolt szakember által.


A zsíros korpa esetén, ellentétben a száraz korpával, hajból kihulló, lemezszerű szemcséket nem látunk. A vezető tünetei: a fejbőr viszketése, a hajas fejbőr megvakarása esetén a köröm alatt megtapadó ragacsos, sárgás színű felrakódás. A két panasz együttes fennállásakor a betegség diagnózisa akár további vizsgálatok nélkül is felállítható.

A zsíros korpa kórokozója a Corynebacterium (Propionibacterium) acnes, amely egy a külső hatásoknak jól ellenálló baktériumtörzsbe tartozik. A baktérium a nevét onnan kapta, hogy gyakran megtalálható az aknét okozó kórokozók között is. A zsíros korpa fertőzés akkor alakul ki, ha a baktérium elszaporodásához kedvező feltételek alakulnak ki a fejbőrön. Hajlamosít a fertőzés kialakulására a zsírosabb típusú bőr, mert a szőrtüszőkben felgyülemlő faggyú a baktérium elsődleges tápanyagául szolgál. A fertőzés a hajas fejbőrön a baktériumot hordozó tárgyakkal való érintkezéskor jön létre. A baktérium erős fertőzési képességét jellemzi, hogy már egy érintés is elég a betegség átviteléhez. A leggyakoribb fertőzést közvetítő eszköz a közös használatú fésű, de a nem kellően fertőtlenített fodrászati eszközök is jelentős számban tehetők felelőssé a lakosság körében terjedő fertőzésekben.

A baktérium a fejbőrre jutást követően a hajszálak tüszőiben telepszik meg, és kezd el szaporodni. A baktériumtelepek, az összetapadt faggyú és a levált hámdarabok alkotják, a ragadós, sárga, csepp alakú korpaszemcséket. A korpadarabok erősen kötődnek a tüsző szájadékához és a hajszálak alsó részéhez. Teljes eltávolításuk a hagyományos samponos fejbőrtisztítással nem lehetséges, mindig maradnak a tüszőszájadékok mélyén megbúvó baktériumtelepek, amelyekből pár nap után új zsíros korpák alakulnak ki. Ezért a fertőzés megszüntetésének egyik kulcslépése a zsíros korpa darabok erős zsíroldó hatású oldószerekkel való leoldása. Erre a célra leginkább a fejbőrt tisztító alkoholos lemosások alkalmasak. A fertőzés során fokozódik a tüszők faggyúmirigyeinek zsírtermelése, mert a baktériumok a zsírtermelést serkentő anyagokat juttatnak a tüszőbe. A megnövekedett faggyútermelés következménye a fejbőr és a haj fokozottabb zsírosodása. Az egyik fő tünetként említett viszketés oka, a tüszők környezetében a baktériumok által kiváltott enyhe bőrgyulladás, irritatív hatása.

A hosszú ideig fennálló fertőzések károsíthatják az egészséges hajhagymákat, a hajszál sorvadását okozva. A zsíros korpa által lezárt tüszőszájadékokban romlik a hajszálak oxigénellátottsága, és csökken a hajszálak víztartalma is. A korpadarabok alatt felgyülemlő, kiürülni képtelen váladékok további fertőzések talaját képezhetik. A fertőzés hozzájárulhat más haj- és fejbőrbetegségek tüneteinek romlásához is. Gyakran társul a zsíros korpa fertőzés seborrheás dermatitis-szel és férfias típusú androgén eredetű kopaszodással is, mivel mindkét betegségre a fokozott faggyútermelés jellemző, amely hajlamosít a korpa kialakulására.

A zsíros korpa kezelésekor az első lépés, a már korábban említett makacsul tapadó szemcsék eltávolítása, bőrbarát, alkohol tartalmú fertőtlenítő oldatokkal. Ezt követi a célzott antibakteriális hatású anyagokat tartalmazó lokális fejbőrkezelés, amely a baktériumok további szaporodását gátolja, és a kiirtásukat segíti elő. A kezelés sikerességét nem befolyásolják a szájon át bevett antibiotikumok, ezért a zsíros korpa kezelésekor szedésük nem indokolt. A fertőzés megfelelő kezelés esetén egy hónap alatt megszüntethető. A kezeléskor családok és kisgyerekek esetén figyelni kell arra, hogy a közös fésűhasználat kerülésével megelőzzük a visszafertőzést. Az ilyen pingpong fertőzések elkerülésére gyermekek fertőzése esetén érdemes a teljes családot egyszerre kezelni. A közös fodrászati eszközzel történő fertőzésátvitel megelőzésében, a megfelelően alkalmazott fertőtlenítő eljárásoknak van fontos szerepe. A tapasztalatok szerint a számos jó módszer közül a leginkább bevált és költséghatékony az eszközök két felhasználás közötti rövid idejű germicid lámpás fertőtlenítése, ugyanis az UV sugarak rövid idő alatt elpusztítják a baktériumokat.

A zsíros korpa fertőzés terjedésének megállítása a megfelelő higiénés szabályok betartásával lehetséges.

 

Forrás: szeplap.hu

Szólj hozzá!

Címkék: stressz dermatitis hajápolás pikkelysömör korpásodás hajprobléma hajgyógyászat hajproblémák zsíros haj seborrheás dermatitis

A bejegyzés trackback címe:

https://hajbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr75973186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása