HajBaj Teszt

Kevés az időd, de szeretnéd tudni mi baja a hajadnak, akkor
Töltsd ki a HajBaj Tesztet! Hullik a hajad?

Hajgyógyász kereső!

Hajgyógyászra van szükséged?

Hajgyógyászra van szükséged?

Hajproblémád van?

Bemutatom a HajBaj.hu weboldalt, mint hajproblémával foglalkozó oldalt! Itt megtalálsz minden információt, amire szükséged lehet.

Sőt, HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ résszel is rendelkezik.

Segíteni szeretnél az embereknek, akkor csatlakozz partnerként!

Ezen a lapon még szó esik az Egészséges Táplálkozásról is. Szervezetünk elsavasodásáról, lerakódott méreganyagokról, és annak megszüntetésének a lehetőségekről.

Érdemes átnézned hozzám!

Felíratkozás

Személyre szóló tanácsadás

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Adataidat bizalmasan kezelem.

Dermatitis

2009.03.02. 10:00 :: Szabóné Nemes Ágnes

Dermatitis, ekcéma
Prof. Dr. Daróczy Judit, Dr. Majthényi Piroska

Dermatitis hajgyógyászatÖsszefoglalás:

A hám és a dermis akut, subakut vagy krónikus gyulladása _ a dermatitis _ toxikus vagy allergiás pathomechanizmus következtében alakulhat ki. A leggyakoribb kórformák: kontakt dermatitis, atopiás dermatitis, mikróbás ekcéma, dyshidrotikus ekcéma, stasis dermatitis, dermatitis asteatotica.

Korai felismerés és a megfelelô kezelés azért fontos, mert a helytelen kezelés szövôdményekhez vezethet (impetigo, krónikus ekcéma, generalizálódás, erythroderma). A megfelelô betegvezetéshez szükséges: a szakorvosi konzílium, allergiás kivizsgálás, a beteg tájékoztatása betegsége jellegérôl, gyermekek esetén a szülôk tájékoztatása, idôs, magukról gondoskodni nem tudók esetében a hozzátartozók bevonása a kezelésbe, gondozási terv, szükség esetén rehabilitáció (életmód, kontakt allergének, foglalkozási betegségek).


A dermatitis, helyesebben epidermo-dermatitis a hám és a hám alatti kötôszövet akut, szubakut vagy krónikus gyulladása, melyet a külvilágból származó anyagok okozhatnak toxikus vagy allergiás pathomechanizmussal. A legjellemzôbb tünetek: gyulladt bôr, viszketés. A leggyakoribb kórformák és a javasolt eljárások a következôk:

Kontakt dermatitis:

Két formája ismeretes: 1. Toxikus irritatív dermatitis esetén valamilyen irritatív anyag a bôrön akut gyulladást hoz létre (kémiai anyagok, kozmetikumok), ami úgy nyilvánul meg, hogy a bôr élénkvörös, meleg tapintatú lesz, az ödéma következtében a bôr feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égô, viszketô érzés kíséretében (1. ábra). Nagyon fontos a gondos anamnezis, mert amennyiben nem tudjuk kiiktatni az ismétlôdô irritáló expozíciót, a folyamat krónikussá válik2.

2. Az allergiás kontakt dermatitis kialakulása a IV. típusú (T-lymphocyták) immunreakciónak felel meg. A polymorph klinikai képpel jellemezhetô (gyulladt bôr, vesiculák, hámlás, fissurák) állapot általában 1-2 héttel azután fejlôdik ki (az allergénnel való szenzibilizáció latencia ideje), hogy az irritáló külsô anyag a bôrrel érintkezett. Sokszor éppen ezért nagyon nehéz a kiváltó ok kiderítése3. Ismételt gondos anamnezis és lehetôleg az anamnesztikus adatokkal konfrontálható allergiás vizsgálatok szükségesek. Kezelési javaslat: gyulladás-csökkentô helyi kezelés, borogatás, Susp.zincioleosa FoNo, a viszketést mérséklô antihisztaminok pl. Zyrtec tbl., Claritene tbl., súlyosabb gyulladás esetén helyi szteroidok pl. Elocom vagy Locoid, melyek 0,1%-os készítményben kenôcs, krém és oldat illetve emulsio formájában is rendelkezésre állnak. Szisztémás kortikoszteroid kezelést lehetôleg ne kezdjünk addig, amíg a kiváltó okot nem derítettük ki.

Atopiás dermatitis:

Nevezik veleszületett vagy endogén ekzémának, neurodermatitisnek is, mert a betegséget jellemzi, hogy gyakori a családi halmozódás, és a betegnél, vagy a család más tagjainál a szénanátha, asthma, allergiás rhinitis, conjunctivitis elôfordulása.

1. Csecsemôkorban kialakult atopiás dermatitis: az egész testre vagy a hajlatokra, arcra kiterjedô bôrpír, nedvezô erosiók, kínzó viszketés jellemzi. Fontos, hogy a családorvos felismerje a csecsemô „atopiás diatézisét" és minél elôbb szakorvos tanácsát kérje. Kezelési javaslat: a szülôk felvilágosítása és megnyugtatása, a csecsemô táplálkozására, öltöztetésére vonatkozó tanácsok, nehezen javuló és igen kiterjedt bôrtünetek esetén szakorvosi konzílium szükséges. A gyulladt bôr zsírozása, az impetiginizáció megakadályozására borogatás, bôrkímélô mosakodószer. Súlyosabb esetben antihisztamin,gyenge hatású steroid krém. Kisdedkorban, gyermekkorban a tünetek jellege változik. A csuklók, a térd-, és könyökhajlatok lesznek a leggyakoribb predilekciós helyek (2. ábra).

2. Felnôttkorban kialakult atopiás dermatitis: krónikus recidiváló bôrgyulladás, elsôsorban a hajlatokban, amit gyakran psychés stress provokál. Gyakori a gyermekkori kezdet. Jellegzetes a sápadt, száraz, korpázóan hámló bôr, a hajlatokban beszűrôdött, gyulladt, excoriált plakkok. Kezelési javaslat: megelôzésként javasolt a bôr kiszáradásának és ezáltal a viszketésnek a megelôzése, csökkentése, melyre akut szakban mosakodókrém jótékony hatású, szappan helyett Ung. hydrophilici anionici FoNo, gyulladáscsökkentésre Ung. Alsol, Ung. Refrigerans FoNo hatékony. Zsírozásra Cremor nutritivus és 2-3 %-os karbamid tartalmú kenôcs javasolt. Viszketéscsillapításra antihisztaminok, melyek nem okoznak álmosságot, levertséget, ilyenek a Zyrtec vagy Claritine, melyek tbl. és csepp vagy szirup formájában is rendelkezésre állnak. Súlyos, akut recidiva esetén szisztémás kortikoszteroid kezelés is szóbajön, melyet fénykezelés és immunszuppressziv kezelés egészíthet ki szakintézetben. Fontos a beteg vagy a szülô felvilágosítása a betegség jellegérôl, fontos a stressz kiküszöbölését, mérséklését szolgáló technikák megtanítása. Nem nélkülözhetô, hogy felhívjuk a figyelmet a célszerű öltözködés, a helyes testápolás fontosságára, az infekciók és a külsô, a bôrt irritáló hatások kerülésére.

Mikrobás (nummularis) ekcéma:

A betegség az elnevezését az igen jellegzetes klinikai képrôl kapta, melyet a kerek (érmeszerű) gyulladt, élénkvörös, hámló plakkok jellemeznek, melyeken gyakori a hólyagcsa, és gyakori a hámfosztott területeken megtelepedett Staphylococcus aureus fertôzés. Kínzó viszketés kíséri. Idôs és szárazbôrü egyéneknél gyakoribb, elsôsorban a végtagokon alakul ki. Kezelési javaslat: Hatékony az Erythromycin kúra, melyet helyileg kortikoszteroid externákkal egészíthetünk ki. pl. Locoid Crelo 0,1% emulsio, Prednisolon J kenôcs. Javasolt az impetiginizáció eltávolítása borogatással, ami lehet tiszta csapvíz, kamilla vagy enyhe Neomagnolos oldat. A bôr kiszáradását meg kell elôzni, ezért a plakkok speciális kezelése mellett a bôr hidratálása, zsírozása ajánlott pl. Cremor aquosus, Cremor dermatophylicus FoNo vagy enyhe gyulladás-csökkentôk pl. Ung. Refrigerans FoNo, Ung. Phlogosam használatával.

Dyshidrotikus ekcéma:

A kéz és láb ekcéma különleges formája. Tenyéren, talpon, az ujjak egymás felé nézô felszínén megjelenô víztiszta vesiculák és gyulladás jellemzik. Gyakori a másodlagos bakteriális felülfertôzöttség, mely lymphangitissel társulva szisztematizálódhat. Recidivára hajlamos. Provokálhatja kontakt szenzibilizáció (nikkel, króm), lehet atopiás ekcéma részjelensége. Sok esetben stressz is szerepet játszik a kiújulásban. Kezelési javaslat: súlyos baktérium fertôzöttség (lymphangitis) esetén szisztémás antibiotikum adása, borogatás, gyenge hatású helyi kortikoszteroid készítmények pl. Sicorten 0,05% krém vagy kenôcs, Elocom vagy Locoid 0,1 % krém vagy kenôcs, Apulein kenôcs. Az akut tünetek ellátása után a kiváltó ok kiderítése és a beteg együttműködésének a megnyerése a gyógyulás záloga.

Stasis dermatitis:

A krónikus vénás elégtelenség tünetei megelôzik a dermatitis kialakulását. A lábon vénatágulatok, típusos pigmentáció, dermatosclerosis jelei láthatók. A dermatitis kialakulásában szerepet játszik a vénás keringési zavar, a bôr baktériumflórájának a megváltozása. A lábszáron, a bokák körül a bôr élénkvörössé válik, eróziók alakulnak ki, az eróziók felülfertôzôdnek. Gyakran lehet a dermatitis ulcus cruris bevezetô jelensége (3. ábra). Kezelési javaslat: a vénás keringés javítása kompressziós kötésekkel, dezinficiens borogatás, a gyulladás csökkentésére Panthenol spray, Oxycort spray, Phlogosam hab, Alumen kenôcs. Amennyiben a felülfertôzöttség nem súlyos helyi kortikoszteroidok jótékony hatásúak.

Dermatitis asteatotica:

Idôs betegek gyakori tünete a bôrszárazság, ami kezdetben abból adódik, hogy az elôrehaladott korban a faggyúmirigyek működése csökken. A száraz, idôs bôr viszket, amit az illetô esetleg fokozott tisztálkodással, szárító készítmények (hintôpor) használatával próbál ellensúlyozni. A viszketô bôr vakarása excoriációkhoz vezet, melyek felülfertôzôdve tovább rontják az állapotot. Nem ritka, hogy a viszketô folyamatra helyileg kortikoszteroid készítményt alkalmaznak, ami tovább súlyosbítja a bôr szárazságát és fogékonyságát a bakteriális fertôzésekre, hosszú ideig alkalmazva a bôratrophiát fokozza.

Jellemzô esetben a bôr pergamenszerűen száraz, repedezett, nagy lemezekben hámlik és a kivakart területeket impetiginizált, hámfosztott területek tarkítják. Kezelési javaslat: borogatás, szappanos lemosás helyett átmenetileg Ung. Hydrophilici anionici FoNo, fürdés helyett zuhanyozás, zsírozáshoz Cremor nutritivus FoNo, Ung Emolliens FoNo. Hintôpor, rázókeverék nem ajánlott.

Mik a leggyakoribb kezelési hibák?

A viszketése miatt gyötrôdô, türelmetlen beteg látványa arra késztetheti a kezelô orvost, hogy a dermatitist kiváltó ok tisztázása elôtt adjon szisztémásan kortikoszteroidokat. A szteroid elhagyása sokszor nagyon nehéz, vagy hosszú ideig lehetetlen és az elhúzódó alacsony dózisú kortikoszteroidok mellékhatásai hamar kialakulnak. A kiváltó ok így tisztázatlan maradhat.

A beteg együttműködése:

A dermatitisek, ekcémák általában krónikus és recidiváló megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és az elhúzódó kezelés hosszadalmas. A viszketés és a nedvezéssel járó kellemetlenségek a beteget türelmetlenné és kezelô orvosával szemben gyakran bizalmatlanná teszik. Bonyolítja a helyzetet, hogy sok kórformában a psychés stressz fontos provokáló és a betegséget fenntartó faktor. Abban az esetben, ha a betegnek elmagyarázzuk az elhúzódó kezelések és a lassú javulás okát1 elôsegíthetjük a sikeres kezelést.

 

Forrás: medlist.com

Szólj hozzá!

Címkék: terápia kontakt ekcéma dermatitis hajápolás korpásodás hajprobléma hajgyógyászat hajproblémák atopiás derma titis stasis asteatotic

A bejegyzés trackback címe:

https://hajbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr54973113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása