HajBaj Teszt

Kevés az időd, de szeretnéd tudni mi baja a hajadnak, akkor
Töltsd ki a HajBaj Tesztet! Hullik a hajad?

Hajgyógyász kereső!

Hajgyógyászra van szükséged?

Hajgyógyászra van szükséged?

Hajproblémád van?

Bemutatom a HajBaj.hu weboldalt, mint hajproblémával foglalkozó oldalt! Itt megtalálsz minden információt, amire szükséged lehet.

Sőt, HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ résszel is rendelkezik.

Segíteni szeretnél az embereknek, akkor csatlakozz partnerként!

Ezen a lapon még szó esik az Egészséges Táplálkozásról is. Szervezetünk elsavasodásáról, lerakódott méreganyagokról, és annak megszüntetésének a lehetőségekről.

Érdemes átnézned hozzám!

Felíratkozás

Személyre szóló tanácsadás

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Adataidat bizalmasan kezelem.

A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

2009.02.18. 17:29 :: Szabóné Nemes Ágnes

A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya hajhulláshoz, matt, száraz, töredezett vagy éppen túl zsíros haj kialakulásához vezet. Kiváltó ok lehet a hiányos vagy vegetáriánus táplálkozás, diéta, felszívódási rendellenesség, antibiotikus kezelések. Törekedni kell azonban arra, hogy lehetőség szerint a szükséges mennyiség ne szintetikus úton, hanem természetes formában kerüljön be a szervezetbe, tehát zöldségekből és gyümölcsökből.

Hajtápláló vitaminok:

A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemekA vitamin
A toxinok ellenszere, mert antioxidáns hatású. Hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez mert fejlődésükben fontos szerepet játszik. Hatására a haj sima és bársonyos lesz. Hiányának jelei: a haj és a bőr szárazsága, a körmök elvékonyodnak, töredeznek és deformálódnak. Vigyázat: túl sok A vitamin bevitele viszont hosszú távon hajhulláshoz, májkárosodáshoz vezet, mivel elraktározódik a szervezetben!
Természetes forrásai: sárgarépa, sütőtök, tengeri halak, tojás sárgája, tej, vaj, belsőségek.
    B-vitaminok
Erősítik és táplálják a hajat, csökkentik a korpásodást, szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Védik a hajat a hajhullástól, és az őszüléstől. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét.
Természetes forrásai: élesztő, hal, tojássárgája, dió, mogyoró, hüvelyesek, búzacsíra.
    Biotin (H-vitamin)
Részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében. A hajat egészségesebbé, a körmöket erősebbé teszi. Hiánya fáradtsággal, étvágyvesztéssel, bőrproblémákkal, vérszegénységgel, érzészavarokkal, koleszterinszint emelkedéssel járhat.
Természetes forrásai: élesztő, tojássárgája, dió, mogyoró, máj, zöldségek, diófélék, hal, tej, teljes kiőrlésű gabonafélék.
    C vitamin
Antioxidánsként növeli a haj ellenálló képességét, elősegíti a vas elszívódását. A szervezet nem képes elraktározni, ezért minden nap folyamatosan pótolni kell.
Természetes forrásai: paprika, citrusfélék, csipkebogyó, káposzta, kivi.
    E vitamin
Erőteljes antioxidáns, óvja a szív és érrendszer, továbbá az immunrendszer egészségét, erősíti a kapilláris erek falát, szebbé teszi a hajat és a bőrt. Hiánytünetek: izomgyengeség, fénytelen haj, vetélés, prosztatabántalmak.
Természtes forrásai: Növényi olajok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, margarin.

Hajtápláló ásványi anyagok és nyomelemek:

    Vas
Hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Tünetei: vérszegénység, fáradékonyság, hajhullás, gyengeség, erőteljes szívdobogás). Vashiány léphet fel a szükségletnél kisebb bevitel (pl. vegetáriánusoknál, hiszen a hús jelentős vas forrás), felszívódási zavarok vagy különböző vérzések (erős menstruációs vérzés) miatt, de sportolóknál is gyakori.
Természetes forrása: húsok, tojás, máj, spenót, zöld növények.
    Cink
A cink minden sejtben az anyagcsere nélkülözhetetlen eleme, mivel több, mint 200 féle enzim alkotója. Fontos elem a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Hiánya esetén a haj elvékonyodik és hullik, elégséges cinkbevitelkor pedig megerősödik, és gyorsabb növekszik.
Természetes forrásai: hús, osztriga, búzacsira, sörélesztő, tökmag, napraforgó, tojás.
    Jód
A pajzsmirigy-hormonok termeléséhez elengedhetetlen a megfelelő jód-ellátottság. Ezek a hormonok a szervezet összes sejtjének aktivitását befolyásolják. Alapvetően a sejtek oxigén felvételét segítik elő, ezáltal a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását szabályozzák. Hiánya szellemi és fizikai elmaradottsághoz, golyvához és csökkent pajzsmirigyműködéshez vezet.
Természetes forrásai: Tengeri halak, tengeri só, zöldségek.
    Réz
Kizárólag az enzimek működésének biztosításán át vesz részt a biokémiai folyamatokban, ugyanis ez a nyomelem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. Rézhiányban a vas nem tud beépülni a hemoglobinba, tehát vérszegénység alakul ki, emellett gyengül az immunválasz, csökken az érfalak rugalmassága, növekszik a vér LDL-koleszterinszintje. Ez utóbbi az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezője. A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelő bőr és haj pigmentációhoz is. Ezen kívül javítja a haj szerkezetét, hiányában feltöredezik.
Természetes forrásai: teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, élesztő.
    Szelén
Hatását tekintve antioxidás, rákmegelőző. Különböző enzimek alkotórésze, ezáltal véd a szabadgyökök ellen, nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormon termelődéséhez. Hiánya esetén a jódhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek, emellett gyengül az immunrendszer, gyakorivá válnak különböző fertőzések, hullik a haj.
Fontos! Túladagolás hajhullást okoz!
Természetes forrásai: Hús, búzacsíra, brazil dió, barna rizs (gabonafélék).
    Kalcium
A kalcium, támogatja a csontok egészséges fejlődését, megelőzi a csontritkulást. Nagy szerepet játszik az emberi szervezetnél a haj - struktúrájának építésében fontos szerepe van - , a köröm és a bőr állapotának javításában. Ajánlott a kalciumot magnéziummal együtt szedni, mert ez utóbbi nélkül a kalcium nem tud a megfelelő helyre beépülni, így a csontok, a fogak és a haj helyett a puha kötőszövetben rakódik le.
Természetes forrásai: tej, sajt, túró.
    Magnézium
Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle. A magnéziumnak idegnyugtató hatása van, ezért stresszoldó. A stresszről pedig köztudott, hogy a hajra nagyon rossz kihatása van. Ezenkívül segíti a kalcium beépülését.
Természetes forrásai: alma, citrom, grépfrút, füge, mandula, dió, kukorica.
    Foszfor
Részt vesz az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul az erős fogak és csontok kialakulásához. A foszfor származékai a sejten belüli ingerület (információ) átvitelhez szükségesek, így minden sejt (pl. az idegsejt és a hajhagymák) helyes működésének alapja. Szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.
Természetes forrásai: Szinte minden élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar - elsősorban savanyító adalékanyagként - egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.
    Kén
Segít az agy normális működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában. Nélkülözhetetlen az egészséges haj bőr és körmök felépítésében szerepet játszó keratin nevű fehérje előállításához. Közreműködik a máj epeelválasztásában, és a baktériumfertőzések leküzdésében.
Természetes forrásai: tojás , lencse, sertés-marhahús, vörös vesebab, zöldborsó.
    Kálium
A nátriummal együtt a káliumionok szabályozzák a szervezet vízegyensúlyát, felelősek a bőr víztartalmáért, továbbá kihatással van a szívritmusra. Szükséges a sav-bázis egyensúlyhoz, idegrendszeri ingerületek átviteléhez, izomműködéshez, sejtek energiaellátásához.
Természetes forrásai: zöld levelű főzelékfélék, burgonya, torma, paradicsom, dinnye, citrusfélék, banán, napraforgómag, mentalevél.
    Folsav
Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, az aminosavak anyagcseréjéhez és a nukleinsavak szintéziséhez. Javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Fontos szerepet tölt be a terhesség ideje alatt, mivel az embrió gerinciét lezáró folyamat csak a folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsav B-vitaminnal együtt késlelteti a haj őszülését.
Természetes forrásai: máj, élesztő, a zöld levélzöldségek, hüvelyesek, olajos magvak. A hajhullás és az őszülés mellett a legtöbb bosszúságot a korpásodás okozza.
    Mangán
Minden szövetünkben előfordul, de a májban van belőle a legtöbb, ezen kívül még a csontokban, vesében található meg nagyobb mennyiségben. A mangán enzimek aktivátoraként működik, mind a szénhidrát, mind a zsíranyagcserében szerepet játszik, de a fehérje, DNS, RNS, inzulin szintézisében is részt vesz. Hiánya bőrkiütéseket, hajszínvesztést, a haj és körömnövekedés csökkenésével járhat.
Természetes forrásai: Zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, szemes gabonafélék, tojássárgája, dió.

A haj számára nélkülözhetetlen a fehérje!

A haj kb. 98%-a fehérje, ezért jelentkezik a vegetáriánusok egy részénél, vagy drasztikus diétát alkalmazóknál hajhullás. Amikor nem viszünk be elegendő mennyiségű fehérjét, a szervezet megpróbál takarékoskodni, ezért leállítja a hajszálak növekedését, így azok átkerülnek a pihenő fázisba. Ennek eredményeként 2-3 hónap múlva garantáltan jelentkezik a a hajhullás.

Azonban a túlzott fehérjefogyasztás is káros, mivel a szervezetet savassá teszi, és a vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a hajtól és a körömtől von el. A szervezet fehérjeszükségletét alacsony zsírtartalmú élelmiszerekből (pl.: baromfi, hal) kell fedezni. A magas koleszterintartalmú ételek (vörös húsok) megváltoztatják a fejbőr pH-értékét, így korpásodás kialakulásához is vezet túlzott fogyasztásuk.

A belső táplálás mellett külső regenerálásra is szüksége van szépségünk koronájának! A hajápolási termékek piacán igazi különlegességnek számít hajregeneráló termékcsaládunk. A hajpakolás alkalmazható nappal, de éjszakára is. Lefekvés előtt a laza, illatos, hatóanyagokkal dúsított hajolajat vigyük fel a hajra, finoman nyomkodjuk a hajszálakba, masszírozzuk be a fejbőrbe. Nappal tehetünk egy műanyag fejfedőt a hajunkra, éjszakára egy használaton kívüli sapkát, majd 6 - 8 óra hatóidő után reggel mossuk le. A meleg közeg alatt kitágulnak a pórusok, és magukba szívják a hatóanyagokat. A haj egészségesen fénylő, selymes, dús hatású lesz!

 

 

Forrás: hairwellness.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészséges életmód hajápolás hajhullás hajprobléma hajgyógyászat hajproblémák hajápolási tippek hajritkulás

A bejegyzés trackback címe:

https://hajbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr45958779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása